kadasterboek vasse

kadaster Vasse

 

oma nijkamp

oma Nijkamp

 

trouwfoto Johan en Sien Nijkamp

Johan en Sien Nijkamp

 

 

De familie Nijkamp

doopboek egbertus Op 16 april 1779 wordt in het doopboek van RK Ootmarsum vermeld dat ene Egbertus is gedoopt. Het is de zoon van Joannes en Euphemia in het oude Geesinck (bij de geboorte van zijn zus Aleida wordt haar moeder Euphemia Horstkamp genoemd). Doopgetuige is Joanna in oude Hanninck. Het Oude Geisink of Oude Geesink was vermoedelijke een lijftucht van het aloude erve Geesink. In 1790 wordt het erve Geesink met het Oude Geesink door de burgemeester van Oldenzaal als overprovisor van de stadsarmen verkocht. Van de verkoopvoorwaarden is de orginele akte in het archief van de gemeenmte Oldenzaal bewaard gebleven. Daarin lezen we dat Jan in het oude Geesink in verband met de verkoop de huur per Sint Maarten 1790 wordt opgezegd. Wanneer Johannes is overleden wordt helaas nergens vermeld.

Egbertus huwt in Vasse op 17-07-1807 met Hendrika Dijkhuis uit Tubbergen, na eerst op 20-06-1806 te Ootmarsum ten overstaan van de Verwalter Rigter in ondertrouw te zijn gegaan. In het register ciondertrouw egbertus nijkampvique van 1810 van het Gerigt Ootmarsum wordt hij onder nr 1996 vermeld als arbeider. Egbert en Hendrika kregen zes kinderen. De jongste zoon, die Bernardus heette, is mijn betovergrootvader. Egbertus overlijdt op 01-10-1855. Aangevers zijn Hendrikus Gezink en zijn schoonzoon Gerardus Oude Steenhof. Fredericus, een broer van Bernardus, wordt jachtopziener. Op 20 decemberi wordt hij tijdens zijn werk in de buurt van de havezathe Weleveld (Zenderen) vermoord. In de Overijsselsche Courant van vrijdag 23 December 1842 lezen we dat een boerenmeisje op weg naar de kerk, vondt op een binnenpad eenen bij haar onbekenden manspersoon levenloos ter aarde liggen, naast derselven een buks; Hierop wordt de Offficier van Justitie in Almelo ingeschakeld"die dan ook op staande voet, deze moordadige zaak op de plaats zelve heeft onderzocht en het is gebleken , dat de brave en onverschrokken Jagt-Opziener Frederik Nijkamp op een wreeddadige wijze door een schot is nedergeveld, welk schot op eene zoo geringe distancie heeft plaats gehad, dat zijn dijbeen geheel en al is verbrijzeld. Men zegt dat de verslagene in dien morgen daar ter plaatse, in aanraking is geweest met enige stroopers,jagende met geweeren.". Het kranten artikel eindigt met: "Voornoemde Nijkamp laat een ongelukkige krantenartikel align=echtgenoote na met een gansch en al hulpeloos gezin, - deze verliezen in hem hun enigste steun, en hetBestuur der Jagt en Visscherij een ijverig ambtenaar.". Volgens een overlevering schijnt zijngeest daarnog steeds rond te dwalen. Johannes, de oudste van de zes kinderen, was ambtenaar bij de rijksbelastingen. Hij overlijdt in 1853 te Deventer.

In 1818 woont Egbertus Nijkamp met zijn gezin in de de buurtschap Vasse nr 39. Wanneer in 1832 het kadaster ook in Vasse wordt ingevoerd grond van Egbert in de marke vassewordt, zien we dat Egbertus in de (voormalige) marke Vasse een aantal percelen en een huis met erf bezit. Deze percelen waren gelegen aan wat thans de Oosteriksweg is naast het huidige restaurant de Liskoel. Waarschijnlijk is dit hetzelfde huis met erf dat hij ook als in 1818 bewoonde. Mogelijk is dit zelfs het Oude Geesinck dat bij zijn geboorte in het doopboek van Vasse wordt vermeld.

Bernardus, de jongste zoon van Egbertus, trouwt als hij 42 jaar is op 24-11-1865 met de dan 24-jarige Joanna Albers uit Tubbergen.De vader van Joanna, Gerard Georg Alberts, is geboren in Wösten Heuer zu Biene bij Lingen. In de huwelijksakte wordt als beroep van Bernardus landbouwer aangegeven. Bernardus heeft volgens de gegevens zoals die staan vermeld in het kadaster in 1855, na de doord van zijn vader, de grond en erf overgenomen. Bernardus en Joanna zijn de ouders van een tiental kinderen.

  1. foto verloving Susanna Maria, geboren in 1867 en gehuwd met Bernardus Gerardus Heisterkamp,
  2. Hendrika, geboren in 1868 en gehuwd met Bernardus Lowik,
  3. Johannes, geboren in 1870 en gehuwd met Maria Nolte,
  4. Egbertus, geboren 1871 en gehuwd met Johanna Louisa Carolina Heese,
  5. Gerrardus, geboren 1873 en gehuwd met Gezina Rikkink,
  6. Geertruida, geboren in 1875 en overleden na 2 dagen,
  7. Bernardus, geboren in1876 en gehuwd met Maria Heerink,
  8. Susanna Nijkamp geboren in 1877 en gehuwd met Gerard Hofstee,
  9. Geertruida in 1879 geboren in 1879 en overleden in 1902'
  10. Fredericus geboren in 1882 en gehuwd met Hanna Hofstee

Bernardus overlijdt in 1903. Hij is dan ruim 79 jaar. Joanna is 73 jaar als zij in 1915 overlijdt. Hun zoon Bernardus trouwt op 27 jarig leeftijd met de dan 23 jarige Maria Heerink uit Hezingen-Tubbergen. Berend en Marie zijn mijn grootouders. Bernardus heeft in zijn leven verschillende beroepen uitgeoefend. o.a. dat van landbouwer, grondwerker en fabrieksarbeider. In het begin wordt er nogal eens verhuisd. Afwisselend wonen ze in de gemeente Tubbergen, Denekamp of Ootmarsum. Mijn vader is bijv. geboren in Hezingen, gemeente Tubbergen, aan wat nu de Hooidijk is. Andere kinderen zijn in de gemeente Denekamp geboren, hoofdzakelijk in Oud-Ootmarsum. Daar woonde de familie gedurende lange tijd in een huis genummerd OO 61. Dat was gelegen aan wat nu de Laagsestraat heet. Samen krijgen Bernardus en Maria 9 kinderen. Bernardus sterft in november 1933. Zijn vrouw overleeft hem bijna 20 jaar en overlijdt in 1953 in het ziekenhuis te Oldenzaal.

Mijn vader Johannes Bernardus (Johan) is geboren op 01-01-1909. Hij trouwt met Gezina (Sien) Breukers uit Zuid-Berghuizen. Hun kerkelijk huwelijk zou op 10 mei 1940 plaats vinden. Maar in plaats van zijn toekomstige vrouw naar het altaar te begeleiden, werd mijn vader die ochtend bij het uitbreken van de oorlog in Glanerbrug door de Duitsers krijgsgevange gemaakt. Noodgedwongen werd het huwelijk enkele weken uitgesteld tot na de terugkeer van mijn vader uit het krijgsgevangenkamp. Na hun huwelijk zijn ze in Glanerbrug blijven wonen. De eerste jaren in de Dr. Stamstraat. Vanaf 1947 woonden ze in de Gagelstraat.

Gewijzigd 28-4-2014