Hommeltjes - Caridina cf. breviata
Update: 6 september 2009

Wellicht de eerste vraag die men mij kan stellen: waarom heb jij gekozen voor hommeltjes? Daarvoor zijn verschillende redenen. Het zijn in ieder geval geen kostbare garnalen, omdat al deze dwerggarnalen groepsdiertjes zijn, moet je er toch met minstens 10 stuks beginnen en dan is dat toch geen te onderschatten feit. Het zijn wel zoetwaterkwekers, dus de voortplanting zou vrij eenvoudig moeten kunnen plaatsvinden, hoewel er wel eens wordt geroepen dat hommeltjes lastiger zijn dan een aantal andere dwerggarnalen. Dus wellicht toch enigszins uitdagend. Verder vind ik ze er met hun steepjes patroon erg leuk uitzien, zeker ook omdat er erg veel variaties op het thema voorkomen.

Waterkwaliteit

Belangrijk is natuurlijk de inrichting van het aquarium en de waterkwaliteit. Garnalen schijnen erg gevoelig te zijn voor de waterkwaliteit, of dat zo is heb ik eigenlijk nooit getest. Ik bedoel, ze zijn gevoelig voor nitriet en bijv. koper. Dus dat ga ik dan niet uitproberen. Op internet zijn een aantal keer dezelfde gegevens te vinden, pH van 6-7,5, temperatuur van 20 - 25 °C, GH van 8 tot 12.
Tja, dat ga ik bijna redden, in mijn aquaria wijkt vooral de pH hiervan af. De pH van het kraanwater is 8 - 8,2 (volgens PWN, de leverancier). In het aquarium wil dit nog wel eens zakken richting 7,5 , maar lager meestal niet. Goed, meer valt er nu niet over te zeggen, wellicht straks nog!

Voeding

Dit is bij mij toch meestal een ondergeschoven kindje. Ik heb twee soorten garnalenvoer, Ocean Nutricion shrimp wafers en een testzakje van Hikari. Ik heb zoveel garnalen dat ik nog altijd na een half jaar niet door dit voer heen ben. Ik heb éénmaal een gekookt spruitje gevoerd, maar die denk ik te lang laten liggen (14 uur, de nacht van 29 januari 2009). De bak ging naar zwavel stinken en de garnalen kregen het erg benauwd. De meeste heb ik toen kunnen redden door twee maal snelle waterwissels ('s morgens en 's avonds).
Komkommer hebben ze ook wel eens gekregen, daar eten ze ook van, prima! Verder eten ze vooral algen en restjes die ze her en der bijelkaar scharrelen.
Een bijkomend voordeel van weinig voeren is dat het water ook relatief schoon blijft. Zo ben ik 5 weken op vakantie geweest, waarin de buren de garnalen 3 tot 4 keer per week voerden met door mij klaar gezette porties. Bij terugkomst waren zowel nitraat als fosfaat niet meetbaar. Dus dat wát vrijkomt wordt blijkbaar door de waterplanten opgenomen. Voor een schoon aquarium dus een prima situatie!

Kweken

Voor het kweken, of eigenlijk meer: voortplanting, is dit wellicht minder ideaal. In het begin heb ik nog wel eens jonge garnaaltjes gehad. Als ik mijn aantekeningen en herinneringen goed terughaal in totaal drie zwangere vrouwtjes. Op zich natuurlijk heel weinig, maar bedenk daarbij dat ik eigenlijk maar 10 garnalen had. En daarbij valt ook nog eens aan te tekenen dat dit in de beginperiode gebeurde, februari/maart 2009. In deze tijd was ik óók bezig met CO2-toevoeging, wat als bijkomend effect had dat de pH in mijn aquaria daalde tot ongeveer 7,5. Inmiddels dénk ik dat dat toch de cruciale factor is, maar bewijzen heb ik daar niet voor.
In ieder geval, mijn 'tweede generatie' hommeltjes dateert van maart 2009 en zijn nu (september 2009) dus ongeveer 6 maanden oud. Gemiddeld zullen ze nog een jaar kunnen leven en zijn ze geslachtsrijp. Tóch heb ik al een tijd geen zwangere garnalen meer gezien. Ook een zogenaamde ei-voor of ei-vlek heb ik al een tijd niet meer gezien, terwijl ik die vroeger wél kon zien.
Er is dus iets aan de hand, en eigenlijk denk ik dat het aan de pH ligt. Op advies heb ik de waterkwaliteit beïnvloed door nutrientengehalte te verhogen. Dit zou meer alg kunnen opleveren, dus meer voedsel en daarom wellicht een toename van de nakweek. Ook heb ik inmiddels Catappa-bladeren toegevoegd, deze zouden gunstige stoffen aan het water afgeven en ook zelf als voedsel kunnen dienen. Of er ook een merkbaar pH-effect is weet ik nog niet, zo lang zitten ze er nog niet in!
Wel dacht ik gezien te hebben dat er ei-voor productie plaats vindt bij enkele vrouwtjes, dus afwachten of er iets gebeurd!