Dropperline


De dropperline is een onderlijn waarmee je twee kunstvliegen tegelijkertijd kunt vissen. Het is al een oud principe en ik gebruikte het vroeger al eens, maar dan met één vlieg boven mijn lepel gemonteerd. Ik ving er toen aardig wat vis mee, vooral juist op die vlieg. Denk daarbij dan vooral aan kleine gul (ok, geen lepel maar een pilker...) maar ook wel eens een zeeforelletje.

Maar nu is de geep het doel. Daarvoor hebben we dan twee kunstvliegen als aas bedacht. Die komen op een onderlijn, waarvan we er een aantal kant en klaar in voorraad willen hebben:
Wat we nodig hebben:
* kunstvliegen
* onderlijnmateriaal (fluorocarbon 28/00)
* tuigrekje
* lusknoper
* rubberringetjes of elastiek
* een schaar
Eerst knopen we een lus op plm 50 cm van het eind van de onderlijn. Die lus moet ongeveer 7 tot 10 cm groot zijn. De lus knip je aan één kant open. Hiernaast een schetsje hoe dat gaat: maak een lus in de lijn, die achter zichzelf langsloopt. Dus géén oud wijf, hoewel het daar wat op lijkt. Vervolgens wikkel je de lijnen waar ze langs elkaar lopen drie keer omelkaar heen, maar zorg dat er in het midden een opening blijft. Hierdoor haal je het enkele stuk lijn, maakt dit lang genoeg en trek de knoop aan. Vervolgens kan je hem doorknippen en enkel gebruiken, of als een lus met dubbele lijn. Dan heeft hij meer afhoudend effect!
Vervolgens knoop je met en lusknoopje twee vliegen aan. Eén aan de zijnlijn en één aan het uiteinde. Het beste doe je dit met een lusknoop waarbij ik zo'n apparaatje gebruik dat in de witvisvisserij gebruikt wordt om mooie kleine lusjes te knopen! De knoop? Ik dacht een dubbel doorgehaald oud wijf, maar een mooie acht-knoop mag ook. Bij 28/00 fluorocarbon maakt dat voor de visserij op geep niet zoveel verschil!
Vervolgens berg je de onderlijn op op een tuigenrekje. Om tijdens het vissen monteren het eenvoudigst te houden, begin je met het vasthaken van de eindvlieg ergens in het rekje. Vervolgens wikkel je door tot je bij de tweede vlieg bent, die zet je vast met een elastiekje of rubber ringetje van een binnenband. Doorwikkelen, in totaal 19 keer rond (het rekje is ongeveer 16 cm lang, 19x16=304cm) en je hebt een onderlijn van circa drie meter. Aan het einde knoop je weer een lus, zodat je de onderlijn makkelijk aan een speldwartel kunt bevestigen. Nu kan je met één of twee rubber bandjes het lusje vastmaken aan het tuigenrekje. En dan is het tijd voor het glas cola linksonder in de foto!