Nierstichting en Flatfisher
De nierstichting doet heel veel verschillende dingen, allemaal in het belang van de nierpatient. Ik denk niet dat het heel nuttig is om daar nu hier een overzicht van te maken, ik zou dat toch maar kopiren van de website van de nierstichting. Er is werk dat door vrijwilligers gedaan kan worden, maar uiteraard is er ook veel geld nodig om zaken te regelen en onderzoek te laten uitvoeren. De Nierstichting is hiervoor volledig afhankelijk van donaties en opbrengsten van fondsen-werfacties zoals de jaarlijkse collecte in september. En momenteel actueel: de IJsstrijd.

Nierstichting collecte
Enige tijd geleden, het zal mei of juni 2007 geweest zijn, werd ik gebeld door een mevrouw van de Nierstichting. Ze was op zoek naar een Wijkhoofd voor de collecte. Of ik dat zou willen doen. Uiteindelijk heb ik zeker anderhalf uur met die mevrouw gesproken, waarbij zij me van alles heeft uitgelegd over de nierstichting, de collecte en de wijk waar zij specifiek iemand voor zocht. Uiteindelijk kon ik dit verzoek niet naast me neerleggen en inmiddels zijn er al 3 jaarlijkse collectes geweest met toch steeds een goede opbrengst. Behalve dat is het ook gewoon leuk om met een groep mensen zo'n collecte tot een goed einde te brengen, het geeft voldoening!

Dan nu de IJsstrijd
Ik wist inmiddels dat de nierstichting jaarlijks een 'Elfstedentocht' organiseerde, een sponsor-schaatshappening op elf ijsbanen in het land. Ik heb daar nooit aan meegedaan omdat ik er te laat op werd geattendeerd, dan was er nog maar kort tijd om sponsors te zoeken. Bovendien had ik dan meestal ook al iets anders gepland, de weekenden in de winterperioden zijn vaak druk met knotten en visserijen. Heel ander werk, maar vaak al ver van tevoren gepland. Dit jaar was het anders, ik was zelf al op zoek gegaan, hoorde ook van iemand anders dat er iets zou zijn in Biddinghuizen en al snel stond 20 februari vast in de agenda. Ik ga 100 km schaatsen voor de nierstichting en probeer zoveel mogelijk mensen te benaderen om voor mij de Nierstichting te sponsoren.

Heel vroeger ...
Wellicht ben je inmiddels nieuwsgierig geworden of ik zelf ook iets met nieren en problemen heb. Eigenlijk kan ik daar kort over zijn: gelukkig niet! Maar hoeveel het gescheeld heeft weet ik niet. De datum weet ik nog precies: 9 februari 1985. Na een harde val met de fiets ben ik afgevoerd naar het ziekenhuis. Ik had behoorlijke verwondingen in mijn gezicht, op de EHBO zijn ze anderhalf uur bezig geweest met hechten. Daarna moesten ze nog even een potje urine hebben voor nader onderzoek en kon ik naar huis. Helaas, of er ook urine in het bloed zat is me nooit verteld, maar de rest van de avond en nacht heb ik op de Intensive Care doorgebracht. Mijn nieren waren gekneusd. Uiteindelijk ben ik 10 dagen in het ziekenhuis geweest, vr ik weer naar huis mocht. Gelukkig hebben mijn nieren zich weer hersteld, maar alle schaatspret die er die winter is geweest, heb ik slechts op TV mogen volgen. Het heeft nog maanden geduurd vr ik me weer mocht inspannen. Geen gymnastiek, geen voetbal, met de bus naar school. Na al die jaren ben ik nog steeds blij dat het is goedgekomen, dat ik kan fietsen en schaatsen bijvoorbeeld. Of triathlonnen