WedstrijdverslagenBodegraven

Nu begint het toch wel serieus te worden, dit is mijn derde 1/8ste triathlon op de weg. 6 September werd er in Bodegraven de najaarstriathlon gehouden. De bedoeling was om het seizoen af te sluiten, liefst met een goed gevoel.
De tussenliggende periode (zeg maar juli en augustus) heb ik vooral op het hardlopen getrained, in de hoop daar wat tijd te kunnen winnen. Op een gegeven moment heb ik 26' en een beetje gelopen, voor mijn doen geen gekke 5 km tijd! Maar in een triathlon ligt dat toch wat anders...
Al in de laatste weken voor deze wedstrijd werd me duidelijk dat ik van het zwemmen niet teveel moest verwachten, die 10' grens zal ik voorlopig niet doorbreken. Dat het uiteindelijk 13' zou worden, ik had toch wel gehoopt sneller te zijn dan in Rijssen. Niet dus. Ook had ik gehoopt op een eindtijd rond 1h15', maar toen ik op de fiets stapte leek me dat al niet meer haalbaar.
Geen paniek, het fietsen ging voor mij wel erg hard. Hoewel we veel zijwind hadden en ik daarom nauwelijks het grote mes kon gebruiken heb ik toch heel veel mensen ingehaald. Ik denk dat ik wel harder gefietst heb dan in Rijssen. Te hard, zou later blijken.
Het hardlopen viel me wel een beetje tegen, niet dat ik echt last van ademhaling had, maar wel pijn in de benen, ik was gewoon op. Je zou ook kunnen zeggen dat ik niet genoeg getrained heb op de overgang fietsen-lopen, maar eigenlijk heb ik gewoon te hard gefietst. Nog drie dagen spierpijn gehad... Maar uiteindelijk geen pech of blessures en een eindtijd van 1h19'28", daarmee was ik aan het begin van het seizoen wel blij geweest.
Einde seizoen? Nee toch, ik hoop nog een paar run-bike-run evenementen te doen en natuurlijk weer wat mountainbiken. Wie weet nog wat aan de website sleutelen, daar kan nog veel gebeuren.

Rijssen

Mijn vierde evenement (21 juni 2008) en na Ter Aar mijn tweede 'echte' triathlon. Het PR van 1h30 moest toch wel eenvoudig te verbeteren zijn, zolang ik maar geen materiaalpech krijg...
Het was in ieder geval mooi weer, hoewel de temperatuur van het buitenbad wel een beetje tegenviel. En het bad leek ook zo groot... Bleek een 50 m bad te zijn. Dat viel een beetje tegen, de helft minder afzetten dan ik gewend was. Resultaat een bedroevende 12'21".
Een beetje teleurgesteld en moe klom ik uit het water en hobbelde naar mijn fiets. Voor de tweede keer in mijn leven klom ik op die Bulls 600 Pro en wat er toen gebeurde... Na 100 m trapte ik mijn ketting eraf, over het buitenblad heen. Stoppen, terugleggen en verder. Daarna ging het geweldig, ik voelde me ontspannen en fietste me in een soort trance langs heel veel andere deelnemers, om na 33'57" weer terug te zijn! Een fantastische fietstijd. Gauw nog een energiegel naar binnen en rennen maar...
Dat viel dus zwaar tegen. Ten eerste was de plek voor mijn fiets een beetje ingepikt, daarna kreeg ik die gel niet goed open, daarna niet goed in mijn mond en tenslotte niet goed in mijn buik. Zelden zo'n kramp gehad, ik heb de eerste ronde het rennen moeten staken om lopend de verzorgingspost te bereiken. Daar een beker water gedronken en verder. Na een tijdje begon het te zakken en ging ik weer steeds beter lopen, maar toen was die 5 km wel weer voorbij. Resultaat: 31'50", tijd inclusief wissel met geprut.
Dan kan je alles optellen en kom je uit op 1h20'26", iets meer dan 10 minuten sneller dan in Ter Aar, eigenlijk zou ik daar nu wel tevreden over moeten zijn. MAAR...

Trio Amsterdam

Het derde evenement betrof de trio-triathlon in Amsterdam (15 juni 2008). In eerste instantie wilde ik hier meedoen aan de OD, maar ik schrok nogal terug van de eis om onder de 45 minuten te zwemmen over 1500 m. Zou dat niet lukken, dan werd je uit de strijd gehaald... Ondertussen waren The Personalities al ingeschreven voor de trio- triathlon en dat mocht eventueel ook als duo. Daarop heb ik samen met mijn vader deelgenomen.
Ik zou het zwemmen en het lopen doen, Pa het fietsen. Met als resultaat: 15'56" over 750 m zwemmen (wetsuit in open water), 56'54" over 20 km fietsen en 30'36" over 5 km lopen. Niet echt snelle tijden, we zijn er ook laatste mee geworden in totaaltijd van 1h44'37", bijna 3 minuten achter op The Personalities. Ach, als ik naar mezelf kijk, ben ik niet ontrevreden. Als ik mijn zwemtijd corrigeer naar 500 m kom ik op 10'37", een tijd waar ik in het zwembad erg blij mee zou zijn! Het loopparcours was ook geen 5, maar eerder 6 km, waarmee ook die tijd niet echt slecht te noemen is?!
Het allerbelangrijkste was in ieder geval dat we erg veel lol hebben gehad!

Ter Aar

Mijn tweede wedstrijd was op 25 mei 2008. Ik had me er veel van voorgesteld en er ook hard voor getraind. Dan blijft het toch jammer dat ik nu juist vandaag na 2 km fietsen al een lekke band had. Het zwemmen ging in ieder geval goed, ik zwom 10'41", waar ik op voorhand 12,5 minuten had opgegeven. Vervolgens moest er behoorlijk wat afstand afgelegd worden naar de wisselzone en ook bij het omkleden verloor ik veel tijd.
Gauw op de fiets gesprongen en lekker rammen. Tot ik voelde dat mijn achterband lek was. BALEN!! Kostte me misschien wel 10 minuten voordat ik mijn binnenband vervangen had en weer op weg was. Het parcours was me overigens wel bekend, ik had deze wegen vaker gereden. Fietstijd (inclusief wissel) was 50'54".
De wissel van het fietsen naar het lopen viel me erg mee, misschien had ik wel harder moeten fietsen? Nou ja, geprobeerd een voor mijn doen straf tempo te lopen. Helaas waren er geen km-aanduidingen, dus hoewel ik mijn stopwatch had gestart kon ik mijn snelheid niet goed inschatten. Voor zover ik weet had ik het vooral tussen km 3 en 4 nogal moeilijk en heb ik mezelf er echt toe moeten zetten om te blijven doorrennen. En dat lukte me, hoewel een looptijd van 29'05 (inclusief wissel) niet echt heel snel is.
Uiteindelijk werd ik 96-ste, er waren en 99 gestart en twee niet gefinisht. De eindtijd van 1h30'40" viel me toch nog erg mee, vooraf had ik mezelf ingeschat op een tijd tussen 1h20 en 1h30, dus met die lekke band erbij kwam dat wel redelijk uit.

Offroad Hilversum

Dit was mijn debuut in de triathlon-sport. Ik heb lang getwijfeld of ik mee zou doen, uiteindelijk heb ik vrijdags de knoop doorgehakt en ben ik zaterdag (10 mei 2008) naar Hilversum gegaan. Ik trof er een gezellige sfeer aan en een groot aantal serieus en minder serieus getrainde atleten. Uiteindelijk bleken er 43 deel te nemen aan de sprint-wedstrijd en eindigde ik als 34-ste. Zowaar geen slecht begin, hoewel ik veel fouten heb gemaakt. Zo startte ik zowel met zwemmen als mountainbiken veel te hard, zodat ik later rustiger aan moest doen. Bij het lopen ben ik wellicht zelfs te langzaam gestart, maar kon ik dat toch echt niet meer verbeteren. Er werd gewerkt met de ChampionChip, zodat je verschillende tijden goed zichtbaar gemaakt worden. Op volgorde: 11'30" 500 m zwemmen, 2'24" wissel 1, 59'41" 20 km MTB, 1'25" wissel 2, 33'22" 5 km crossloop.
Een uitgebreider verslag vind je op www.mtbeekhoven.nl, als je kijkt bij de categorie "EIMODADFA".