Een buggy zelf bouwen

Om maar direct met deur in huis te vallen: "Waarom zou je zelf een buggy willen bouwen ?". Een roest- vrij stalen buggy is al te koop tegen een zeer redelijke prijs. De enige reden moet zijn dat je zelf voordelig aan lagers, roestvrij staal en wielen kunt komen. Bij voorkeur allemaal uit een afvalbak. Daarnaast kun je zelf lassen, draaien, pijpen buigen en heb je of beschik je over het nodige gereedschap. Of je kent iemand die dat allemaal 'voordelig' voor je doet. Kun je het zelf allemaal, maar heb je geen ervaring met roest- vrij staal denk dan goed na, want roestvrij staal is moeilijk te bewerken. Ook moet je in staat zijn zelf de tekeningen te lezen en zelf de bouw volgorde te bepalen. Dus niet eerst lassen en dan buigen, maar eerst alle onderdelen op maat maken, buigen en als laatste lassen. Bij dat lassen moet je voorkomen dat alles krom trekt.

Kun je niks van dat alles en heb je niemand die dat voor je doet, koop dan maar een buggy. Dat is goedkoper. De goedkoopste zelfbouw-buggy waarvan ik gehoord, heb kostte Fl 30.- voor wat materiaal voor het zitje. De rest kwam uit de afvalbak, verzameld gedurende ongeveer een jaar. De (kruiwagen-) wielen kwamen van de buren, familie, etc. De tijd dat deze, inclusief maken totaal kostte, werd echter verzwegen. Met overwerk of een krantenwijk had hij gemakkelijk een hele dure kunnen kopen in de helft van de tijd. Een wat duurdere zelfbouwer die alles moest kopen, kwam op de helft van nieuwkoop uit. Maar ook dit is exclusief alle tijd die het kostte om het materiaal te kopen en de buggy te maken.


Waarom ben ik nou zo negatief ? Om teleurstellingen te voorkomen. Buggy rijden is veel te leuk om dat door een mislukte zelfbouwpoging of een daardoor veroorzaakt ongeluk te laten verpesten.

De buggy bestaat uit de volgende delen:

Doordat je andere grotere of kleinere wielen hebt, en daardoor een iets langere of kortere voorvork nodig hebt, of misschien een foutje hebt gemaakt, kan het zijn dat het zijframe niet ongeveer horizontaal maar duidelijk schuin omhoog loopt richting voorkant. Normaal is 1.5 cm hoogteverschil over een afstand van 25 cm, gemeten langs het zijframe. Je kunt dit corrigeren door de hoek waaronder het U-profiel aan het zijframe zit te veranderen. Pik deze dus eerst alleen maar vast. Zet de buggy voorzichtig in elkaar en monteer de wielen (!). Controleer nu of het zijframe ongeveer horizontaal ligt. Zo nodig corrigeren. Dan pas vastlassen.

Veranderingen/verbeteringen die je zou kunnen toepassen.

De tekeningen van het frame en het zitje.