De persoon achter Radio Albatros is al van jongs af aan zeer ge´nteresseerd in de radio. In de begin jaren was dat voornamelijk het luisteren naar de "geheime zenders" die toen draaiden op voornamelijk de middengolf. Bekenden uit die tijd zijn Radio Marianne vanuit Emst, Radio Vliegende Hollander vanaf de Veluwe, Radio 1604 vanaf de Veluwe, Radio Trekvogel uit Raalte, Radio Heideroos met Goudvink vanuit Raalte, Zwarte Weduwe vanuit Markelo en vele anderen.

                                                 

Later werd de FM band populair bij de piraten omdat de geluids kwaliteit enorm vooruit ging ten op zichtte van de middengolf. Ook bleek het mogelijk net als de publiekelijke omroepen de uitzendingen in stereo geluid te verzorgen.  Namen uit die tijd die mij bij zijn gebleven zijn onder andere Radio International uit Wijhe, Radio Spectrum uit Olst, Radio Tarzan vanuit Westerhaar, Radio Norton & Ciska vanuit Vroomshoop. 

                                     

In de jaren 1983 / 1984 werd de eerste FM zender aangeschaft. Deze werden toen nog van onder de toonbank verkocht. Het was een oscillator met een 2N3866 transistor er achter die zo ongeveer 3 Watt kon geven. Hier is veel mee geŰxperimenteerd, maar heeft uiteindelijk geen verbindingen opgeleverd. Er was in die tijd ook geen juiste FM antenne in gebruik bij mij. In die tijd had ik geen verstand van antennes en staande golf verhoudingen en meetapparatuur om dit te kunnen meten. Later werd er de beruchte STENTOR gekocht die goed was voor 5 Watt. ( zie foto hieronder ) Hier zat na de oscillator de 2N2219A en daar weer achter de MRF 237. Al gauw was hiervan de eindtrap eruit geblazen omdat er nog steeds geen goede staande golf meter aanwezig was. Deze werd pas later aangeschaft. En vanaf die tijd kon je zien wat het vermogen was en hoe de aanpassingen van zender en antenne waren (staande golf verhoudingen). 

 

                                    

 

In die tijd zijn de eerste verbindingen binnen de woonplaats gemaakt met lokale piraten met de eerste zender van 3 Watt. Deze gaf toen nog maar enkele honderden miliwatts aan de antenne. Later werd de STENTOR weer in gebruik genomen met een watt of 4. En daar zijn mooie verbindingen mee gemaakt in die tijd. Omdat de 5 elements antenne niet al te hoog stond, ongeveer 6 meter, werden er verbindingen gemaakt van zo ongeveer een straal van 80 KM rond de woonplaats. Nadat dat allemaal goed werkte werd er een stereocoder gemaakt die gepubliceerd heeft gestaan in het maandblad Free Radio Magazine. 

Dit alles heeft tot ongeveer 1985 geduurd en op een zondag morgen was alles voorbij. De zender, stereocoder, voeding en opgedraaide 27 MC bakkie werd in beslag genomen door 2 man politie en 1 man van de Radio Controle Dienst.

Vanaf die tijd is de FM band alleen nog gebruikt om in de nachtelijke uren een afstand verbinding te maken. Er werd ook nog een tijdje ge-piraat tussen de TV zenders op de 60 CM band. Hier was het mogelijk om met kleine vermogens van enkele watts grote afstanden te overbruggen wat op de FM band inmiddels niet meer mogelijk was omdat de lokale omroepen op de FM band hun plek hadden gekregen tussen de 104 en 108 MHZ.  

Dit was in het kort de geschiedenis het vervolg staat onder de knop Techniek vermeld.

                                                                   

Terug naar beginpagina