Radio Albatros draait al enkele jaren zijn platen op de 3 meter band. De begin frequentie was op 107,6 Mhz. Maar in verband met zenderindeling wijziging op de kabel is dit gewijzigd in 106,9 MHz.

Er word momenteel gewerkt met een 20 Watt transistor zender die op de juiste frequentie word gehouden door een PLL (Phase Lock Loop). Dit wil zeggen dat de zender continue word gecorrigeerd als die van de frequentie zou willen lopen. De module die voor het vermogen van 20 Watt zorgt is de BGY 33.

                                           

Verder is de zender natuurlijk voorzien van een stereocoder. Op het moment zit er de stereocoder in die gepubliceerd heeft gestaan in het maandblad FRM uit de jaren 80. Deze is al vele malen gebouwd en werkt altijd prima en geeft een goede kanaalscheiding.

Er ook een RDS (Radio Data Signaal) mee uitgezonden. Hiermee is het mogelijk om teksten op de ontvangers die deze mogelijkheid hebben te laten zien. De RDS encoder is niet zo'n uitgebreide, er kan maximaal 10 databanken van 8 karakters worden verstuurd.

   

De computer waar momenteel mee gedraaid word is een Intel Core 2 Duo CPU E4500 @ 2,2 GHz. met een harde schijf van 160 GB. Op het moment staan er ruim 16.000 muziek nummers in deze pc. Dit is genoeg om non-stop 24 uur per dag 4 weken lang muziek te hebben zonder het zelfde nummer 2 keer te horen. Het radio besturings programma waarmee gewerkt word is SAM 4.2.2. Dit programma zorgt ervoor dat de muzieknummers keurig achter elkaar word gezet en om de 20 minuten worden voorzien van een jingle.
Tevens word het nationale nieuws van Radio 2 om de 3 uur doorgestuurd. Dit word volledig automatisch verzorgt door SAM. Ook is het mogelijk om met SAM de luisteraars verzoekplaten te laten aanvragen. Deze worden dan automatisch in de playlist verwerkt.

 

Als audio processing word er gewerkt met Breakaway Broadcast Processor. Dit is een sofware matige audio processing. Het is een 7 bands audio processor. Voordat alles eenmaal goed ingesteld staat in samenwerking met SAM ben je wel even bezig maar als alles eenmaal werkt is het een perfecte combinatie.
Voor live draaien ontstaat er een kleine vertraging wat hinderlijk is maar voor non-stop uitzendingen is het perfect. Heel wat beter in ieder geval dan waar ik voor breakaway audioprocessing mee werkte. 
Dat was een eigenbouw 1 bands compressor/limitter.

  

      

Het ook mogelijk om via een live stream mee te luisteren naar de muziek van Radio Albatros. In het menu veld staan onder de foto icoons van winamp en windows media player. Door hier op te klikken zal er een verbinding opgebouwd worden zodat er via 128 Kbps in stereo geluisterd kan worden. Omdat er hiermee maar een beperkt aantal luisteraars kan luisteren is er de link naar listen2myradio bij gezet. Deze stream kan veel meer luisteraars aan. Er word hier met shoutcast server software gewerkt. Het audio geluid wat naar de zender gaat word via een geluidskaart ook op internet aangeboden. Alleen hier zit wel een flinke tijdvertraging in. 

Terug naar beginpagina