Het  “familiewapen” van de familie Savenije

 

 

De vernietiging van een illusie.

 

Een van de eerste dingen die beginnende genealogen doen is het nagaan of de familie misschien wel van adel is en/of in het bezit van een familiewapen.

Het is dan een dubble verrassing wanneer bij de gezochte en gekregen papieren zomaar een wapen opduikt met de familienaam Savenije.

Om maar gelijk korte metten te maken met illusies: waarschijnlijk gaat het hier om de levendige fantasie van een onbekend familielid, die een “passend” wapen ergens aantrof of misschien zelf maakte. Een naam is er dan snel bovengeplakt ……

 

Zelf heb ik in 1986 een vraag gericht aan het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag, dat een enorme kennis inzake heraldiek heeft, maar daar was zelfs het wapen onbekend…..

 

Om de folklore nog een beetje op peil te houden zal ik toch even ingaan op een paar details:

-         het wapen is een blauw schild met een rechtstandig gouden kruis (een christelijk symbool).

-         Boven de helm staat een everzwijn-kop in de natuurlijke kleur. Het everzwijn gold in vroeger tijden als een heilig dier, gewijd aan de zonnegod,  waarvan de mensen het ploegen zou hebben geleerd. Het was ook een symbool van vrijheid , ontembare kracht.

     Verder was het everzwijn bekend wegens zijn grote beweeglijkheid en woestheid.

-         Op zich is het everzwijn een van de oudste wapenfiguren. Zo voerde de Duitse keizer Hendrik VI de afbeelding van een everzwijn mee op een veldtocht tegen de Vikingkoning van Sicilie in 1194

-         De eigenschappen van een everzwijn werden toegedacht aan een dapper soldaat, die de strijd niet opgeeft

-         In kwartier een (links boven) staat een geharnaste vuist van zilver. De vuist is een symbool van eenheid en kracht

 

Kunnen we een gokje wagen hoe de familie aan dit wapen komt ? Vooruit maar:

In de vorige eeuw was een van de Savenijes “zouaaf” . Dat wil zeggen dat hij rond 1868 de Paus vrijwillig als soldaat hielp om te proberen Midden Italie als Pauselijk gebied te bewaren.

De poging mislukte overigens in 1870, toen Italie een eenheidstaat werd.

Zouaven stonden bij de Rooms-Katholieken hoog in aanzien en misschien maakte dat de nodige inspiratie los ??

 

Conclusie: het lijkt me realistischer aan te sluiten bij de plagende opmerking van mijn grootvader, die het steevast omschreef als een familie van reizende kooplui. In ieder geval zijn daarvoor meer aanwijzingen te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

De herkomst van de familie

 

Hierover bestaan verschillende theorieen, die niet allemaal erg waarschijnlijk zijn.

 

-  De familienaam Savenije is tamelijk apart en dat leidde tot de veronderstelling dat de voorouders Hugenoten zouden zijn die rond 1685 uit Frankrijk vluchtten na de opheffing van het edict van Nantes door Zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk.

Dat lijkt een aardige theorie omdat de oudst bekende Savenijes in de Lage Landen rond 1700 opduiken. Er zit echter een heel zwak punt in het verhaal: Hugenoten zijn Calvinisten (Protestanten) en de familie Savenije kenmerkt zich door grote aanhankelijkheid aan de Rooms-Katholieke kerk. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat een Savenije als Calvinist vlucht uit het Katholieke Frankrijk en prompt Katholiek wordt….

 

-         Zoals in de stamboom valt te zien gaan de gegevens niet verder terug dan ca. 1700 in Valmeer, een klein dorpje in het huidige Belgie tussen Tongeren en Maastricht.

Dat maakt de situatie ook niet overzichtelijker want in dat gebied ligt de taalgrens van Nederlands, Frans en Duits. De naam wordt in die tijd in verschillende varianten geschreven:

Savenay : er ligt een plaatsje Savenay in de buurt van Nantes in Frankrijk

Schaffney: klinkt tamelijk Duits en er circuleert ook nog een verhaal dat de Savenijes afstammelingen zouden zijn van een Oostenrijkse officier met die naam. Dat kan in theorie want het Belgie was in die tijd in bezit van de Oostenrijkse Habsburgers….

De verklaring kan natuurlijk ook simpeler zijn: er was in die tijd nog geen Burgerlijke Stand (die is pas door Napoleon ingevoerd in 1811) , de spelling van de namen stond dus niet vast en de schrijver kan Duitstalig zijn geweest of enigszins doof…..

Savene : komt in klank overeen met Savenay.

 

Een aanwijzing voor Nederlandstaligheid kan zijn dat Joannes Savene trouwde met de zeer nederlands klinkende Joanna Weermans, maar liefde laat zich niet altijd door taalverschil bedwingen…..

 

Conclusie: we schieten met de verschillende theorieen niet echt veel op.