De wetenschappelijke benaming van de Bruinband kakkerlak is "Supella Supellectilium Serville".bruinrandkakkerlak.gif

UIterlijk: Het imago (het volwassen exemplaar) van de Bruinband kakkerlak is kastanja bruin van kleur, lijken sterk op de duitse kakkerlak, ze hebben een slanke bouw en zijn zeer plat, op de kop hebben ze twee antennen welke tot over het lichaam reiken, de lengte van de Bruinband kakkerlak is 10 tot 15 mm. De nymf (de jongen kakkerlakken) zijn qua kleur iets donkerder, uiteraard verschild de lengte, 2 tot 10 mm. Het eipakket, waar 30 kakkerlakjes in zitten is een lichtbruingegroefdpakketje van 8x3x2 mm.

Ontwikkeling: Het leven van een Bruinband kakkerlak duurt 6 tot 12 maanden, waarin het wijfje 4 tot 8 eipakketjes afzet waar op hun beurt weer 30 kleine kakkerlakken uitkomen. Een kakkerlak heeft een uitwendig skelet, waardoor hij dus niet kan groeien, hiervoor moet hij /zij 7 keer vervellen, het jong werpt dan zijn huid / skelet af en in de periode dat de kakkerlak een nieuwe huid / skelet ontwikkeld groeid de kakkerlak en dit 6 tot 8 keer en dan is het jong volwassen. Van ei tot volwassen kakkerlak duurt bij 25 graden celcius ongeveer 8 maanden, de duur is sterk afhankelijk van de temperatuur.

Leefwijze: De Bruinband kakkerlak heeft een enorm aanpassingsvermogen en is dan ook een zeer oud insekt wat qua bouw, leefwijze e.d. zeer suces vol is gebleken, het is een alleseter welke het liefst zetmeelhoudend voedsel ook behanglijm. een kakkerlak kan 14 dagen zonder voedsel. Hun voorkeurs temperatuur is tussen de 25 en 32 graden celcius leifst met een hoge luchtvochtigheid, bij -4 graden celcius gedurende 12 uur is over het algemeen dodelijk. De Bruinband kakkerlak is lichtschuw en zal zich dan ook ophouden in kieren, gaten en spleten, achter koelkasten, keukenkastjes, bij aquaria en bij alle andere warmte bronnen. In tegen stelling tot de duitse kakkerlak waar de bruinband kakkerlak sterk op lijkt kan de bruinband kakkerlak wel vliegen.

Schade: De schade welke Bruinband kakkerlakken in een woning kunnen aanrichten is aanzienlijk, overal waar kakkerlakken zitten laten ze hun uitwerpselen achter waardoor ze dus voedsel bevuilen en besmetten, maar ook wanneer ze in een meterkast zitten kunnen ze kortsluiting veroorzaken, of wanneer ze achter plinten of tussen de deurscharnieren zitten bevuilen ze alles met hun uitwerpselen. Hiermee zijn het dan ook verspreiders van ziekten, een paar voorbeelden zijn: Salmonella, hospitalismus, ziekte van weil, paratypus en nog vele anderen. Wanneer er echt veel kakkerlakken zitten stinkt het ook nog eens enorm.

Bestrijding: De bestrijding van Bruinband kakkerlakken bestaat uit drie elementen namelijk: Hygiëne, weringsmaatregelen en bestrijding met chemische middelen. De hygiëne is enorm belangrijk, wanneer u ervoor zorgt dat uw huis netjes opgeruimd en schoon is ook achter de koelkast en het fornuis e.d. dan heeft de Bruinband kakkerlak een minimum aan voedsel en aan en schuil ruimten. Weringsmaatregelen zijn net zo belangrijk want wanneer er een bestrijding heeft plaats gevonden tegen Bruinband kakkerlakken en er gebeurt niets aan de gaten en kieren waar de kakkerlakken zich verschuilen dan heb je kans dat er wanneer er weer een kakkerlak binnen komt er weer een plaag uitbreekt