De Cacaomot (Ephistia elutella)
De cacaomot, die ook wel tabaksmot wordt genoemd, komt veel voor in cacaoverwerkende bedrijven, maar ook in bedrijven die tabak verwerken of opslaan. Omdat ze bestand zijn tegen nicotine, zijn ze samen met de tabakskever gevreesd in de tabaksindustrie. Als voedsel hebben de motten een voorkeur voor cacao, noten, gedroogde vruchten en meelproducten. De motten zorgen voor schade door aan producten te knagen en ze te vervuilen met hun uitwerpselen. De wormen die uit de eitjes komen ondergaan een volledige gedaantewisseling. De voorkeurstemperatuur is circa 25 0C. Beneden 13 0C is er geen ontwikkeling. Als de eieren gelegd worden in een gereed product, kan het zijn dat de consument wormen in het product vindt.

Wering van de cacaomot vindt plaats door een goede hygiëne en reiniging van opslagruimten. Deze ruimten mogen geen naden en kieren bevatten. Indien het noodzakelijk is de motten te bestrijden, kan dit met vliegenlampen en kortwerkende insecticiden.