Voorraadinsecten
Voedingsmiddelen en grondstoffen worden door meerdere insecten bedreigd, waaronder de snuitkevers, dit zijn:

De graanklander - Sitophilus granarius L
De rijstklander - Sitophilus oryzae L
De maisklander - Sitophilus zeamais Motsch

De klanders zijn 3-5 mm groot. De enige die niet kan vliegen is de graanklander Deze keversoorten tasten over het algemeen de hele graankorrel aan. Bij afwezigheid hiervan worden ook andere vaste meelspijzen of zetmeelhoudende waren als vermicelli, macaroni, erwten, kastanjes, eikels, hondenbrood, enz. aangetast. De vrouwelijke kever legt 2-3 eieren per dag. Hiervoor wordt een graankorrel aangeboord, waarin een eitje wordt gelegd. Het gaatje wordt daarna dichtgemaakt met een afscheidingsproduct van ongeveer gelijke kleur De kevers hebben een betrekkelijk lang leven, zodat zij zeker een paar honderd eitjes gedurende de levenscyclus kunnen leggen. Een temperatuur van meer dan 20 graden Celsius is optimaal voor de ontwikkeling van deze kevers. Zij leven graag in silo's, maalderijen, opslagplaatsen en woonhuizen. De schade bestaat uit het aan- en uitvreten van de korrels of anderszins. Door de uitwerpselen worden de producten muf. Zowel een duidelijke kwaliteitsvermindering als een kleinere hoeveelheid is het resultaat van de aantasting van een van deze kevers.

De graanklander - Sitophilus granarius L
De graanklander wordt wereldwijd aangetroffen, maar komt het meest voor in regio's met een gematigd klimaat in graan en eindproducten. Glimmend, hij heeft geen 4 oranje vlekken op zijn schild zoals de rijstklander en de holtes in zijn borststuk zijn niet rond maar ovaal.

In granen kan het vrouwtje meer dan 300 eitjes leggen (slechts een eitje per korrel) Larven ontwikkelen zich in het graan en kunnen 10 weken overleven bij een temperatuur van 5º C. Volwassen kevers hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen. Zijn levenscyclus bedraagt circa 40 dagen onder optimale omstandigheden (temperatuur 26º C en een luchtvochtigheid van 65%, of een vochtgehalte van het graan van 14%). De ontwikkeling van ei tot volwassen klander kan 28 tot 108 dagen duren, Afhankelijk van de temperatuur. Bij een optimale temperatuur van 24 - 25º C, duurt dit 36 dagen; bij 12º C kan het wel 209 dagen duren. Deze soort kan zelf zich zelfs ontwikkelen bij een vochtgehalte van het graan van minder dan 11%. Volwassene insecten leven, gemiddeld 140 tot 142 dagen.

De rijstklander - Sitophilus oryzae L
Belangrijk insect dat voorkomt in granen en eindproducten van graan (pasta, koekjes etc.) Wordt wereldwijd aangetroffen. Glanzend schild met 4 oranje vlekken. De holten in het borststuk zijn rond en niet ovaal zoals bij de graanklander. Komt behalve in rijst en mais ook in andere graansoorten voor.
Eieren worden in opgeslagen graan of reeds op graan op het veld gelegd. De larven zijn niet beweeglijk en brengen al etende grote schade aan het graan toe. Volwassen insecten vliegen zeer actief en kunnen wel tot zes maanden leven. De levenscyclus duurt 25 dagen bij optimale omstandigheden (temperatuur 30
0C en 70% relatieve luchtvochtigheid en een vochtgehalte van het graan van.14% ). Hij kan zich ontwikkelen tussen 13 en 350C

 

De rijstmeelkever -Tribolium confusum Duv.
De kastanjebruine rijstmeelkever -Tribolium Castaneum Hrbst.
De lysolkever -Tribolium destructor Uytt.

Deze 3 Tribolium soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. De kevers zijn 3-6 mm groot, de larven variëren van 8-12 mm. De kevers kunnen anderhalf jaar oud worden, de wijfjes produceren enkele honderden eitjes per jaar. Omdat er onder ideale omstandigheden elke 20 dagen een nieuwe generatie zich heeft ontwikkeld, kan er in korte tijd een ware plaag ontstaan.

Deze soorten leven in plantaardig voedsel en worden aangetroffen in meel, grutterswaren, brood, koekjes, macaroni, bonen, gedroogde vruchten, kruiden, chocolade, enz. Alle soorten ontwikkelen zich optimaal bij een temperatuur tussen de 30 en 35 graden Celsius.

De kevers leven tussen opgeslagen voorraden en in opslagloodsen. Naast het verlies aan product kan de schade bestaan uit het schimmelen van de producten, waardoor een muffe tot zure geur ontstaat. Ook is het mogelijk dat ze tijden het verpakken in de consumentenverpakking terechtkomen. Het zal duidelijk zijn dat hierdoor enorme economische schade kan ontstaan.

Wering van deze kevers kan gebeuren door opslagruimtes regelmatig grondig te reinigen. Rijstmeelkevers komen regelmatig voor in oude productresten en producten die langdurig zijn opgeslagen zoals monsters. Goede controle en regelmatige verwijdering van dit soort producten kunnen problemen voorkomen.