4 Oktober, Wereldierendag...

Moet je ook niet doen. Ik heb er vooraf ook wel twijfels over gehad, maar ik wilde wel graag mijn vismeelboilies proberen. Ik had van de week meel gekocht en wat boilies proberen te maken. Onderaan staat het recept.

De eerste keer had ik 54 boilies gemaakt (170 gram). Deze boilies heb ik 2 oktober gevoerd op stek 6 (waar anders natuurlijk...) De volgende dag heb ik 267 boilies gemaakt (930 g). Ik heb toen op stek 6 300 gram gevoerd en op stek 3 200 gram. De rest ging de vriezer in tot de volgende dag.

Vol goede moed ben ik gaan vissen. Ik had steeds 's middags gevoerd en ook op de visdag zelf heb ik nog een paar boilies gevoerd, ongeveer twee uur voor ik ging vissen. Een paar verkruimelde en een paar hele boilies. Voor het vissen gebruikte ik mijn twee vast-lood hengels en kleine PVA-stringers. Op stek 3 bracht dit me weinig geluk. Er bleek toch een obstakel te zitten waar ik nog aardig wat lijn op verspeelde. Helaas was dat op mijn baitrunner, daar zat al niet zoveel lijn op. Daarna kon ik niet meer op stek 3 vissen en heb die hengel verder op stek 4 ingegooid. Zonder succes.

Stek 6 leverde ook vandaag weer vis op. Na enige tijd kreeg ik een duidelijke aanbeet, ik sloeg aan maar voelde eigenlijk geen vis. Na een half uur ofzo wéér een run, aanslaan en ja: hebbes. Vis kwam al snel aan de oppervlakte en schoot los. Ik begon te twijfelen aan mijn weerhaakloze haken. Vorige keer weliswaar 6 vissen gevangen zonder één losschieter, maar nu twee missers op rij? Het (mogelijke) antwoord kwam al snel. Weer een run, aanslaan en weer vis. Na een klein stukje voelde ik de vis echter niet meer. Wat nu? Even stoppen met draaien en toen ging de lijn weer iets opzij, de vis zit er toch wel aan... Verder draaien dan maar, zenuwachtig dat er een karper rustig op me af kwam om dan vlak onder de kant als een gek weg te schieten. Maar dichterbij werd alles duidelijk: brasem! En geen kleintje: 54 cm! Een nieuw PR. En de geruststellende gedachte dat die losschieters ook heel goed brasems hadden kunnen zijn. Helaas waren de batterijen van mijn fototoestel leeg. En de opgeladen batterijen die ik op reserve mee had bleken het ook al niet te doen. Dus zonder foto de brasem maar weer teruggezet. Daarna kwam het besef dat ik géén karper heb gezien. Toen werd het donker en kouder. En kouder en 21.00 uur. Nog steeds geen karper. Gedesillusioneerd ben ik naar huis gegaan. Mijn vismeelboilies bleken heel goede brasemboilies te zijn, maar karper? Ach niet te snel opgeven, het lukt vast nog wel een keer.

Recept Vismeelboilies

De boilies heb ik gemaakt uit 4 ingrediënten: sojameel, polenta (grof en fijn gemalen) en haringmeel. Het advies was om 4 grote eieren te gebruiken voor één pond droge mix. Dat zou dan 1 ei op 125 gram mix zijn. Mijn eerste mix maakte ik als volgt:


Van deze 125 gram heb ik uiteindelijk 10 gram overgehouden en er een tamelijk droog deeg van gemaakt (170 gram). Hieruit verkreeg ik 54 boilies (3,1 gram per stuk, gemiddeld). Detail is dat ik alles afwoog op een oude brievenweger.
De tweede keer wilde ik een pond droge mix maken, voor 4 eieren. Ik hield dezelfde verhoudingen aan, dus respectievelijk 140, 140, 140 en 80 gram! 50 gram apart gehouden en vier geklutste eieren door de rest van de mix gekneed. Dit werd echter veel te droog, met geen mogelijkheid een goede boilie van te draaien. Dus aan een beetje deeg wat olijfolie toegevoegd. Dat verbeterde iets, maar nog lukte het met moeite. Daarop nog een ei geklutst en die eerst gemixed met de 50 gram droge rest. Dat vervolgens met het droge deeg verkneed en toen ging het echt een stuk beter. Uiteindelijk resulterend in 267 boilies uit 930 gram deeg, bijna 3,5 gram per boilie, ik zou ze wel eens wat groter gemaakt kunnen hebben. En een paar uur werk gehad. Volgende keer maar even wat minder deeg en wat vaker draaien!
Achteraf bekeken heb ik een andere weegschaal gebruikt, die beduidend minder weegt dan hoort. Waarbij dus 140 gram gewogen in feite 150 of misschien wel 160 gram zou zijn... Dus is het logisch dat het deeg met 4 eieren dan te droog zou zijn. Volgens mij is 200 gram mix met 2 eieren wel een mooi gegeven om opnieuw te proberen. Ik denk dat ik dan in een uur of anderhalf klaar ben, dat blijft overzichtelijk! Als ik dan vismeelboilies maak, wil ik dat zo doen:

Deze mix geeft het volgende evaluatierapport (karperstek.be):
Totaal: 320 gr (incl. eieren)
Eiwitten: 24 %
Koolhydraten: 24 %
Vetten: 11 %
Uitharding: goed
Rolbaarheid: zeer goed
Instant-response: goed

Terug naar Sportvisserij