familiefoto 40nmjaar hwelijk

De familie Schledorn

 

schrijfschriftje Agnes Meijering

Schrijfschriftje van Agnes Meijering uit 1843

trouwboekje aloys

Trouwboekje van Aloijs Schledorn

aloijs en Bertha Schledorn

Aloijs en Dina Schledorn

 

De familie Schledorn

Rond 1800 woonden de Schledorns in de omgeving van Rhede. Een klein plaatsje in het toenmalige koninkrijk Pruissen. Daar wordt in 1825 Johann Bernard Schledorn  in de buurtschap Crommert,  of  zoals het nu heet Krommert, geboren.

krommertHij is de zoon van Johann Heinrich Schledorn en Theresa Ubing (Luedfrenck). Bernard wordt gedoopt in de St Gundulakerk van Rhede. Op 17 -08-1859 trouwt de 32-jarige Johann Bernard Schledorn met de dan 29-jarige Agnes Meijering. Agnes Meiering is afkomstig uit de Raesfelt en is de dochter van Johann Gerhard Meiering  en Anna Christina Stegger. In Raesfelt bezoekt  Agnes de school en doet ze ook  haar 1e communie. Er bestaat nog een orgineel schrijfschriftje van haar uit 1843.

Maria Agnes overlijdt op 77-jarige leeftijd in Isselburg als ze bij haar schoonzus op bezoek is.

In 1887 besluit de dagloner Johann Bernard met zijn vrouw, kinderen en zijn ongehuwde zuster Adelheid (1831 -1900) naar Enschede te vertrekken om daar in de textiel te gaan werken.

De kinderen die meekomen naar Enschede zijn:

Maria Anna geb. 2-11-1862. Trouwt met Theo(dorus) Kloppenburg
Johann Joseph geb. 20-1-1866. Trouwt met Johanna Roeloffsen
Maria Johann Bernard geb. 27-1-1869. Trouwt met Maria Weustink
Aloijs Johann geb. 01-03-1871. Trouwt met Dina Evers
Maria Agnes geb. 4 mei 1877. Trouwt met Stockhorst en gaat in Isselburg (D) wonen

familie roelofsenJohann Joseph woont aanvankelijk met zijn vrouw in de gemeente Lonneker. In die tijd bestreek Enschede nog een klein oppervlakte en werd in zijn geheel omsloten door de veel grotere gemeente Lonneker.

In het begin van de 20e eeuw emigreerden de kinderen van Johann Joseph achtereenvolgend naar Amerika. Na het overlijden van zijn vrouw vertrok ook Johann Joseph met de laatste kinderenin 1920 naar Amerka. Nabestaanden van hem vestigden zich vooral in de staat Michigan.

Aloys trouwt in 1898 met Geertruida Berendina Evers. Samen krijgen ze 11 kinderen, van wie de jongste Woutje al op jongenleeftijd overlijdt. Zoals de meeste inwoners van Enschede werkt Aloijs als wever in de textiel. Naast zijn werkzaamheden is hij ook erg actief voor de St Jozefkerk. Hij is er zelfs enige tijd koster. Daarnaast is hij bestuurlid van de RK Werkliedenvereniging. Op 22 december wordt hij via een KB genaturaliseerd tot Nederlander. Na aanvankelijk met zijn gezin aan Zussen Schledornde Bentrotstraat te hebben gewoond, verhuist hij met zijn gezin naar de Minkmaatstraat. Nadat hij vanaf 1889 bij in de fabriek van Schuttersveld heeft gewerkt, neemt hj afscheid en wordt concierge van het nieuwe parochiehuis van Sint Josephparochie.

Ze gaan dan wonen in de dienstwoning aan de Nieuwe Schoolweg. Het is daar waar Aloijs tijdens het bombardement van 22 maart 1945 dodelijk wordt getroffen. Ruim een jaar later overlijdt ook zijn vrouw Dina.

Een van de dochters van Aloys en Dina is Marietje. Zij trouwt met Albert Probst.reuni 2007 Na hun huwelijk gaan ze wonen aan de Crocusstraat in Enschede. Ze krijgen daar twee kinderen, zoon Marcel en dochter José.José is mijn echtgenote.

In mei 2007 hielden de kleinkinderen van Aloys en Dina een reünie. Deze werd ook bijgewoond door zijn dan nog levende dochter Agnes. In 1999 overleed tante Agnes op 98-jarige leeftijd. Voor de powerpointpresentatie die voor de reünie werd gemaakt klik hier