Hengels en molens Additioneel materiaal Klein materiaal Combirig

De combirig
Een combirig is een haaklijn die je kunt gebruiken met een zelfhaaksysteem. De rig lijkt heel erg op een standaard onderlijn, het verschil zit hem vooral in het toegepaste onderlijnmateriaal. In dit geval wordt daar een gecoate lijn voor gebruikt. Gerekend vanaf je lood is het eerste stuk lijn gecoat en daardoor stijver. Dit zal dan rechter en platter op de bodem liggen. De laatste paar cm naar de haak is de coating verwijderd waardoor de onderlijn daar juist soepel is. Of het echt beter is weet ik niet, maar het werkt in ieder geval wel. En mocht je geen gecoate onderlijnmateriaal hebben, dan kan je met onderstaande werkwijze wel een standaardonderlijn maken van zo'n 20 cm lengte.

Terug naar Sportvisserij
De benodigde materialen. Zelf heb ik dus gecoate onderlijn met een trekkracht van 20 lbs, wartels die in mijn safety clips klemmen en een weerhaakloze haak, dat onthaakt zoveel makkelijker. Verder een meetlint en een schaar. Wat eventueel nuttig kan zijn is een boilienaald om kleine lusknoopjes te kunnen doorhalen, anders wordt het wel een gepriegel!
Allereerst meet je 15 cm onderlijn af en strip je de coating weg (over de volle 15 cm dus!)
Daarna meet je nog eens 19 cm onderlijn en knip je de lijn los. Je hebt dus 34 cm lijn nodig waaruit je (als het goed is) een onderlijn van 20 cm knoopt. Je houdt uiteindelijk slechts een 5 cm afval over, dus zit er circa 9 cm lijn in de knopen...
De volgende stap is het knopen van het lusje voor de hair. Het is wat oefenen, maar het is mogelijk om dit lusje tussen 0,5 en 1 cm groot te maken en niet meer dan 1 cm lijn te hoeven afknippen. Een achtknoop is mogelijk, maar een simpele overhandse knoop (oud wijf) is net zo goed.
Nu is het tijd om de haak op de lijn te schuiven. Zorg dat het uiteinde van je hair ongeveer 2,5 cm voorbij de haakbocht uitsteekt en dat je de lijn vanaf de rugzijde van de haak door het oog steekt.
De haak knopen. Zorg dat de hair niet verschuift en sla de lijn met een lus terug, het uiteinde van de lijn moet net een klein eindje voorbij het haakoog uitsteken.
Kijk goed hoe je haakoog gesloten is. Het oog wordt immers gemaakt door het metaal rond te buigen, terug naar de haaksteel toe. Dáár zit een kleine opening. Zorg ervoor dat je je wikkelingen vanaf de andere kant begint. Wikkel met het stuk lijn dat uit het haakoog komt en wikkel vanaf het oog naar de haakpunt. 7 Wikkelingen zijn genoeg.
Trek de knoop langzaam aan door aan het kleine uitsteekseltje te trekken. Als de knoop vast zit steek je de lijn nog één keer door het haakoog. Ook nu weer vanaf de rugzijde naar de haakpunt, niet andersom!
Nu nog één keer meten: meet 17,5 cm lijn af, gerekend vanaf het haakoog. Schuif de wartel op de lijn, sla de lijn terug op het 17,5 cm punt en knoop de wartel vast met een (kleine) achtknoop. Dit is weer gepriegel, maak het achtje juist zo groot dat de wartel er net door past. Hierbij kan de boilienaald helpen met doorhalen!
De knoop aantrekken en het restje lijn afknippen. Als je alles goed deed, zal dit zo'n 4 tot 5 cm zijn. Nu is je onderlijn van 20 cm klaar voor gebruik. Overigens, als je zachte onderlijn gebruikt kan je je wartel beter met een kunstaasknoop vastmaken. Maak hierbij wel een groot aantal wikkelingen want gevlochten lijn slipt veel makkelijker dan nylon!